Интермодален транспорт

Интермодалният транспорт е метод на транспортиране на стоки като се използват два или повече вида транспортни средства. По този начин се оптимизира процеса на транспортиране според различни критерии – сигурност, бързина, цена, обслужване, екологичност и др.

Интермодалният транспорт е иновация, премахваща частично товарните автомобили от пътя, като по този начин облекчава движението и намалява вредните емисии. Включително: карбоновите емисии, азотните и  хидрокарбоновите окиси, консумацията на енергия и атмосферните шумове.  Железопътният транспорт е считан занай-екологичното решение.

Интер Модален Терминал (ИМТ) Пловдив е първият български интермодален терминал, предназначен да обработва интермодални товарни единици. Той осигурява възможност за бърз и ефективен комбиниран превоз, на контейнерни товари от тирове, с железопътен транспорт.

Площадката на терминала служи за товаро-разтоварни дейности на контейнери, от вагон на тир  и обратно, с маневриране на мобилен кран, и за временно складиране на интермодални терминални единици. На площадката са обособени зони за временно съхранение на контейнери, на полуремаркета и ремаркета, хладилни контейнери и повредени контейнери.

Железният път е с обща дължина 3 км, от които 2.4 км са електрифицирани. Изграден е изцяло от нови материали. Построени са три приемно-отправни коловоза и един товаро-разтоварен коловоз.

Терминалът е съоръжен с необходимите съобщителни връзки, видеонаблюдение и охрана на цялата територия.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Останете във връзка с нас

Получавайте периодични новини за нашите услуги.

Следвайте ни в:

Последни Новини